torsdag 8 oktober 2009

Fattigmanssilver...

Det var kära Corinna med den mysiga bloggen "Livet" som väckte min nyfikenhet angående termen fattigmanssilver för en tid sedan. Det är ju en lite annorlunda benämning och ordet väcker ju en del funderingar. Jag hittade lite intressant fakta kring ämnet i en artikel men tyvärr fanns ingen fullständig förklaring på hur länge man kallat de försilvrade glasen för fattigmanssilver.

Här kommer lite fakta för den vetgirige:

I dagens inredningsbutiker hittar man ofta silverskimrande skålar, ljusstakar och andra föremål i ett lätt material som kallas fattigmanssilver. Detta är ingen metall utan en typ av dekorativt glas som ser ut som silver. Föremålen är mycket tunt blåsta, dubbelväggiga och invändigt täckta med silvernitrat. Tekniken föddes för 150 år sedan och blev på 1900-talet framför allt använt som termosglas

Försilvrat glas var relativt billigt att framställa. Glittrande konfektskålar, bägare och ljusstakar av dubbelväggigt glas blev mycket uppskattat i 1800--­talets borgerliga kretsar. Föremålen är ofta smyckade med graverade eller målade dekorer i vitt. Denna typ av prydnadsglas daterar sig till omkring 1850­-1885, men i slutet av 1960-talet upplevde fattigmanssilvret en renässans i SverigeFöreteelsen kallas fattigmanssilver, men detta silverfolierade glas var inte avsett för fattigt folk, eftersom konstglas alltid har kostat mer än bruksglas. Idag har dock de flesta svenskar råd att förgylla sin vardag med det fattigmanssilver som importeras från länder med riktigt låga löner. Först nu gör detta glas skäl för sitt namn!

Texten ovan är ett utdrag från en artikel, skriven av Märta Holkers, för tidskriften "Antikprat"! Vill du läsa hela artikeln kan du klicka här. Själv har jag inget äkta, gammalt fattigmanssilver i min samling ännu men det kanske dyker upp så småningom. Tills dess får jag njuta av mina billigare, nytillverkade fattigmansvarianter!

Hoppas att du får en härlig helg
med massor av mys!


Posted by Picasa

17 kommentarer:

corrina sa...

Härligt, nu vet även jag varför det kallas fattigmanssilver. Vad kul att läsa om det och att du tog tid och letade fram det. Tack snälla. KRam

Annika sa...

Kul att få veta lite, för detta hade jag ingen aning om.
Kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Dina saker i fattigmanssilver är jättefina. Har sett gamla skålar på Tradera, dom brukar bli rejält dyra. Men det är ett vackert material.
Goa kramen
AnnaMaria

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Fattigmanssilver är såå fint!! Men det var vackrare förr...som det mesta;)än det ny tillverkade!
Kul fakta!

Go kväll ♥ Millan

Anki sa...

Det hade jag ingen aning om heller, kul att få veta!
Å visst är det fint med äkta vara, men det nya duger bra det oxå!

Kramis Anki

Lissboden sa...

Jag tycker att det duger bra med det billiga i fattigmanssilver. Du har jättefina saker i just det materialet och jag tror att trenden håller i sig ett tag till.
Ha en fin helg!
Kram/Maria

husvidhavet sa...

Fattigmanssilver... jag gillar ordet och det passar väl "drömmar av silver" att ge oss andra en glimt av dess betydelse -tack!
Hoppas du får en skön helg, jag ska tillbringa den på Coop...
Ha det bäst!
Kram Marith

LenaS sa...

Åh vad kul att veta detta! Dina bilder är underbara!
Ha en fin helg!
Kramis/LenaS

Evas Passion sa...

Det var intressant att lasa!!!!Du har sa fina saker i silver!!!!

Ha en trevlig helg!

Kram Eva

Anki sa...

Nää...vad du är gullig! Jag hoppas oxå *ler*
Ha en fin helg du med!

Goaste kramen! Anki

Jenny sa...

Hej Anna-Lena!
Vilket intressant inlägg, nu vet vi mer om fattigmanssilvret som jag tror många av oss bloggare har hemma!

Ha en skön helg,

kram Jenny

Huset vid ån sa...

Åh, fattigmanssilver är ju såå vackert! Det är ju väldigt fint till jul också....Önskar dig en Trevlig o Mysig helg! kram Therese

promenader på landet sa...

Intressant läsning och jättefina bilder! Önskar dig en skön helg! Kram Maria

Smultronlycka sa...

Hej!!
Vackra bilder och intressant läsning om fattigmanssilvret!!
Ha en mysig helg!
Kramar Anna

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Tack för den trevliga förklaringen! Har undrat men aldrig kollat! Kul!
Trevlig helg
Carin

märta sa...

Fattig manssilver är ju bara såå fint! Jag har samlat på mig några saker som jag tycker så mycket om.
Ha en skön helg! Märta

~Anitas Ljuva Rum~ sa...

Men vilken intressant och kul läsning om det vackra fattigmanssilvret! Det är sällan jag ser gammal "äkta" vara. Skulle vara kul att äga några sådana. Men det nytillverkade duger gott och väl =)

Kram Anita