torsdag 22 september 2011

Första hjälpen- First Aid


För tolv år sedan när min pappa låg inför döden, svårt sjuk i cancer, väcktes en idé om ett informationshäfte som jag tänkte kalla för "Första hjälpen- information till dig som är svårt sjuk"! Hos personer som får ett tungt besked om att man är svårt sjuk (kanske tom ett dödsbesked) inträder vissa försvarsmekanismer och man tar inte riktigt in alla information som ges. Det är därför man gärna bör ha med sig en anhörig vid sådan informationsmöten. När första chocken väl har lagt sig, vilket kan ta olika lång tid, finns det en djungel av regler och information som man själv måste ta reda på och söka i olika typer av källor. Något som man faktiskt kanske är oförmögen att ta tag i just då. Jag tänker på saker som rätt till närståendepenning, sjukskrivningsregler, sjukresor, frikort etc. Det är i detta läge som man behöver en "Första hjälpen" broschyr som kortfattat sammanfattar den information som patienten och anhöriga behöver exempelvis vilka instanser som är ansvariga för olika delar. Min tanke var att broschyren skulle översättas till många olika språk som idag talas i Sverige .För tolv år sedan fanns jag där för min mamma och min pappa. Jag stöttade dem och ringde alla nödvändiga samtal. För mig var det inte så krångligt men vi lever idag i ett mångfaldssamhälle där många människor inte är insatta i systemet och inte heller känner till sina rättigheter. Idag blev jag chockad då jag läste en facebook-tråd och förstod att informationen från sjukhusen fortfarande brister. För mig finns det ingen ursäkt för detta, i dagens högteknologiska samhälle, men det är kanske också just det som är anledningen till att informationen brister. Man tar för givet att de flesta vet hur och var man ska söka information. Ett problem är att informationen man behöver kommer från olika instanser och att den inte finns samlad på ett och samma ställe. Ett större problem är att informationen stannar någonstans på vägen, den når helt enkelt inte fram! Kanske är det dags för mig att börja ta tag i utformningen av "Första hjälpen"? Jag kan ju alltid börja med en blogg även om jag tror att en broschyr vore ultimat.
Det var en liten torsdagsreflektion från mig! Har du projekt eller ideér som du borde genomföra?

PS. Min första hjälpen låda gjorde jag för ett par år sedan och den hänger med än. Från början var den en vanlig tråkig furulåda.
PS2: Ny blogg skapad, nu måste jag bara börja skriva med: 1ahjalpen.blogspot.com. Har du förslag på innehåll tar jag tacksamt emot ideér.Posted by Picasa

8 kommentarer:

Mia sa...

Det låter som en jättebra idee. Jag själv funderar på en blogg om min sjuka pappa då jag inte känner att jag får tillräckligt med hjälp och information som anhörig. Det finns inget sammarbete mellan läkarna och har du fler diagnoser är det svårt att få hjälp.

Kram Mia

Handgjorda drömmar sa...

Har ej varit i den situationen (vilket jag är oerhört tacksam för!!), men idéen är verkligen behjärtansvärd!!! Tycker du gör en insats som är jätteviktig :)♥♥♥♥ Alla orkar ju inte ta i allt praktiskt när någon anhöring är sjuk och vet man inte om sina rättigheter eller vart man kan vända sig, så är det ännu svårare
Stor kram Marie

Fågel Blå sa...

Så sant det är det du säger,,, håller med dej till punkt och pricka!
Så fin din låda är, en sådan kanske man skulle göra!
Ha den fin helg!
Kramar Kathrine

Feeah Faerie sa...

du är bäst! kram

Vita små hjärtan sa...

Hej Vännen!
Men vilken fin och klok idé. Förstå vad många som kan söka hjälp, tröst osv.....
Heja Heja!!!!!!!!!!!
Ha en fin helg.
Kram Agnetha

Hanna sa...

Ha en fin helg.
Kram
Hanna

Livet på Vestergård sa...

Vilken bra ide´!Det skulle säkert vara till stor hjälp för många.
Ha en skön helg! Kram Kicki

husvidhavet sa...

Åh vilken underbar ide så spännande att följa.
Ett hastigt dödsfall som min pappa♥ var nog jobbigt och ett stort antal telefonsamtal har gjorts under dessa månader som gått.
Tänk då att få ett besked som kräver SÅ MÅNGA beslut att då kunna ha en guide så man gör allt i rätt ordning och inte glömmer nåt vore ju helt fantastiskt. Jag ska förlja din ide med spänning!

Huset är från 1909 fast påbyggt under tidens gång har inte läst alla papper... man tror ju att man vet allt men det kommer fram nya saker hela tiden. Spännande är det iaf.
Ha en underbar helg kära du
Kram Marith