måndag 26 september 2011

På köksbänken...



Finns det något härligare en färska kryddor i matlagningen? Det blir liksom pricken över i. Under två månaders tid har jag kämpat med kosten och försöker att gå ned i vikt. Första månaden tappade jag ganska många kilon men nu har det stått still ganska länge, det gäller att härda ut!




För tillfället hör salladen Chevré Chaud till mina absoluta favoriter. Skulle lätt kunna äta en sådan varje dag!



♥♥♥



Just nu sitter jag och våndas lite. Det kom ett filmteam till vår skola idag och jag och min elevgrupp filmades. Klipp från filmningen kommer så småningom att visas på ett event för alla kommunens lärare. Efter att lektionen var över ville teamet att jag skulle svara på några frågor och nu sitter jag och grubblar på vad jag sa och vad jag inte sa... Jag menar hur klok är man efter ett lektionspass, utan längre förberedelser. Mina elever var i vilket fall som helst väldigt duktiga och jag hoppas verkligen att de klipper in några kommentarer från vad de sa. Mina elever är ju nyanlända i Sverige och kan inte så mycket svenska. En gosse svarade så här på frågan vad som är bäst med vår skola:






"Vi har fina lärare. Jag älskar Norrbackaskolan!"






Tror ni att fröken blev tårögd... Det är sådan kommentarer som gör mitt arbete till världens bästa!






Posted by Picasa

söndag 25 september 2011

Kokbok Anno 1850


















Halloj!


Jag fortsätter med mitt närbildstema, även om det innebär att jag exponerar vår vägg med väv, inget ont om väv men jag är inte helt förtjust i den. Ett av våra äldsta föremål i huset är denna kokbok från 1850, ett arvegods från min makes sida. Kokboken är skriven av Ingrid Göransdotter och hon var, förutom duktig på matlagning, begåvad med den vackraste skönskrift man kan tänka sig. Tänk om man hittade ett bra tryckeri, då skulle man kunna göra vackra dokumentplanscher av recepten från boken.

En härlig söndag kväll önskar jag alla som tittar in!


Ps. 32 ägg till sockerkaka, här snackar vi storhushåll.


Posted by Picasa

lördag 24 september 2011

På min pigtittare

På förmiddagen har jag roat mig med att arrangera om lite grann på min pigtittare. Det är bra feng shui att ändra om lite i bland. I somras hittade jag en smörmussla som nu får agera som smyckeplats åt lite armband och halsband.





Örhängena (still going strong) med sötavattenspärlor och i silver tillverkade jag för många år sedan. Jag gjorde ganska många par under min föräldraledighet, inspirationskällan då var Lotta Djossou.



Maken tyckte att bilderna var lite tråkiga och jag förstår vad han menar. Känns inte direkt innovativa och det är svårt att få djup i bilderna när man fotograferar med en digital pocketkamera, även fast den har bra makro. Dessutom tycker han att det är för mycket närbilder på bloggen och att det blir lite ensidigt och jag är böjd att hålla med. Till det finns ju en ganska enkel förklaring att en heltidsarbetande och studerande mamma inte riktigt hinner med sitt hem i den utsträckning som hon vill. Men, jag har också funderat i de här banorna så jag ska försöka hitta lite nya, spännande fotovinklar, efter storstädningen!




En absolut favorit bland mina smycken är halsbandet "Hope" från Eva Attling. Några fler smycken från henne ligger högt upp på önskelistan. Tack för de uppmuntrande kommentarerna om min idé kring den andra bloggen. Nu gäller det att finna tid till att skriva med.



En härlig lördag önskar jag alla som har vägarna förbi!




Posted by Picasa

torsdag 22 september 2011

Första hjälpen- First Aid






För tolv år sedan när min pappa låg inför döden, svårt sjuk i cancer, väcktes en idé om ett informationshäfte som jag tänkte kalla för "Första hjälpen- information till dig som är svårt sjuk"! Hos personer som får ett tungt besked om att man är svårt sjuk (kanske tom ett dödsbesked) inträder vissa försvarsmekanismer och man tar inte riktigt in alla information som ges. Det är därför man gärna bör ha med sig en anhörig vid sådan informationsmöten. När första chocken väl har lagt sig, vilket kan ta olika lång tid, finns det en djungel av regler och information som man själv måste ta reda på och söka i olika typer av källor. Något som man faktiskt kanske är oförmögen att ta tag i just då. Jag tänker på saker som rätt till närståendepenning, sjukskrivningsregler, sjukresor, frikort etc. Det är i detta läge som man behöver en "Första hjälpen" broschyr som kortfattat sammanfattar den information som patienten och anhöriga behöver exempelvis vilka instanser som är ansvariga för olika delar. Min tanke var att broschyren skulle översättas till många olika språk som idag talas i Sverige .







För tolv år sedan fanns jag där för min mamma och min pappa. Jag stöttade dem och ringde alla nödvändiga samtal. För mig var det inte så krångligt men vi lever idag i ett mångfaldssamhälle där många människor inte är insatta i systemet och inte heller känner till sina rättigheter. Idag blev jag chockad då jag läste en facebook-tråd och förstod att informationen från sjukhusen fortfarande brister. För mig finns det ingen ursäkt för detta, i dagens högteknologiska samhälle, men det är kanske också just det som är anledningen till att informationen brister. Man tar för givet att de flesta vet hur och var man ska söka information. Ett problem är att informationen man behöver kommer från olika instanser och att den inte finns samlad på ett och samma ställe. Ett större problem är att informationen stannar någonstans på vägen, den når helt enkelt inte fram! Kanske är det dags för mig att börja ta tag i utformningen av "Första hjälpen"? Jag kan ju alltid börja med en blogg även om jag tror att en broschyr vore ultimat.




Det var en liten torsdagsreflektion från mig! Har du projekt eller ideér som du borde genomföra?









PS. Min första hjälpen låda gjorde jag för ett par år sedan och den hänger med än. Från början var den en vanlig tråkig furulåda.




PS2: Ny blogg skapad, nu måste jag bara börja skriva med: 1ahjalpen.blogspot.com. Har du förslag på innehåll tar jag tacksamt emot ideér.











Posted by Picasa

tisdag 20 september 2011

Tisdags-sanning

Så här ser det ut hemma i vardagsrummet en vanlig tisdag. Läxläsningsböcker ligger framme på bordet.



En gardin är slarvigt slängd över pallen. Plockepinn-pinnarna som medföljde från Ellos var helt kassa, så i väntan på nya från byggmarknaden har allt avstannat. Gardinerna ser fina ut dock och blir nog bra bara de kommer på plats.




I bakgrunden under skåpet skymtar lite paket från IKEA, pennor och mitt lamp- projekt. Ja, arbetet med lampan avstannade med på grund av lite tekniska problem som jag tänker försöka lösa i helgen. Det börjar ju bli mörkt om kvällarna så lampan behövs. Det var min tisdags-sanning skulle vara roligt att få se lite fler i Blogglandia (onsdags-sanningar går också bra)!


Ha en skön kväll!


Posted by Picasa

måndag 19 september 2011

Jag saknar ord!


Enligt tidningarna råder det förstämning i min kommun, Sigtuna, och mycket sorgligt har hänt de senaste dygnen. Några barn har förlorat sin mamma och andra barn har tragiskt blivit bragda om livet. Vad som hänt är det ingen som vet, men personliga familjetragedier ligger bakom händelserna. Mina tankar går till de stackars barnen. Hur ska man kunna förklara och hur ska man kunna trösta när sådana här saker sker? Allt som skett är så fruktansvärt tragiskt och sorgligt. Det känns mörkt nu och jag undrar om det någonsin kan bli ljust igen?




Posted by Picasa

Rost och rosor


Efter en intensiv arbetsvecka unnande jag mig lite rosor till helgen, den billliga varianten från mataffären. Numera kan man ibland hitta rosor i lite vackra, ovanligare nyanser. Det har bland annat kommit en ros-sort som påminner om den lavendelfärgade rosen "Blue moon".



Tyvärr var den rosbuketten alldeles för utslagen för att få äran att följa med hem. Det blev i stället en rosbukett med en nyans åt det laxrosa hållet...



som passade väldigt fint tillsammans med balettskorna. Rosen blev liksom pricken över i.

♥♥♥

Nu ska jag sätta mig och läsa lite kurslitteratur innan ögonen faller ihop. Vad ska du göra för skoj på kvällskvisten?


Posted by Picasa

söndag 18 september 2011

Snart är det dax igen!


















Om ungefär två månader är det dags att börja julpynta! Vad roligt det ska bli! Har ni några planer för julens pynt än? Själv har jag inte riktigt börjat fundera på julen än men snart är jag på g. I år ska det ju även bli lite julmys i stugan och det ser jag mycket fram emot, särskilt att få gå upp på morgonen och tända en björk-klabb i den gamla vedspisen.


En härlig söndag önskar jag alla som kikar förbi!


♥♥♥




Posted by Picasa

fredag 16 september 2011

Prima ballerina!








I somras beställde jag ett par väldigt fina balettskor från rara "Mia Maräng"! Många har ju bloggat om fina skor från henne. Mina har legat här hemma och bidat sin tid tills jag kom på att de skulle göra sig fint som ett litet stilleben på min loppisfyndade, orientaliska bricka. Ballerinaskor förmedlar en så oerhört romantisk känsla och ända sedan jag såg min barndomskompis storasysters skor har jag drömt om par egna. Tänk, nu är jag stor och kan förverkliga mina egna drömmar, åtminstone en del... Ballerinakjolen har jag hittat på H&M´s barnadelning, ett litet tips för er som letar.


♥♥♥

Nu ska jag ta kväll och helg. Mys väntar i soffan, härligt! Kramar till alla er som kikar in och förgyller min dag!



Anna-Lena




Posted by Picasa

onsdag 14 september 2011

Majas favoriter



Halloj på er!




I helgen fanns det inte mycket tid över till fotograferande och arrangerande så i afton tänker jag bara bjuda på några av Majas favoriter för tillfället. I somras fyndade jag "sagan om den lilla gumman" på loppis och den ligger nu etta på Majas boktopp. Hon älskar att höra den om och om igen.





Mailegfamiljen är också populär, mycket tid ägnas åt fantasilekar och avklädning, till mammas stora förtret som oftast får göra kaninerna anständiga igen.





För en tid sedan fick Maja en underbar gåva av en god vän, små söta matförpackningar, som Maja ofta leker med (ursäkta oskärpan). De är inköpta i en butik vid Torkälleberget. Jag har själv aldrig varit där men det får nog bli en sväng dit nästa vår.






Ett annat loppisfynd är en spånkorg, modell mindre, fylld med frukter och grönsaker från IKEA. Oj, vad mycket vi leker med detta! Alltifrån matning av Skrållan till picknick i vardagsrummet.






Bebiskanin och den gamla spisen går inte heller av för hackor!






Det mesta av Majas saker ryms i en riktigt gammal hylla, ett auktionsfynd, som jag tror har stått i en barnkammare vid sekelskiftet. Nycklarna till de små skåpen finns kvar men ett fack har jag aldrig fått upp, tänk om det rymmer en skatt?






Alla prinsessor måste ju ha en prins, även förtäckta sådana...






...som kära Yoda, vårt eget orakel, som hängt med oss en tid. Klok och vis som han är ger han oss svaret på alla gåtor. Yoda kommer från McDonalds och besitter magiska krafter. Ja, det är sant.






Avslutar med vår lilla bestämda Babuschka, med hjälp av henne tränar vi begrepp, matematik och leker förstås. Det var Majas favoriter, kanske kan detta vara till hjälp för er som någon gång ska köpa present åt en 4-åring.



Ha en skön mitt-i-veckan kväll!



Posted by Picasa