tisdag 31 januari 2012

Tisdags-sanning


"När man dör fortsätter dagarna, det är bara för den som dör som de tar slut"

(Hugo 4 år)

Veckans tisdags-sanning är av lite annorlunda slag. I torsdags förra veckan blev min kära gamla mormor akut sjuk och under ett dygn svävade hon mellan liv och död. Tack vare akut-teamets rådiga ingripande är hon vid livet idag. Man har ju alltid läst att äldre människor är infektionskänsliga och sköra och det fick vi verkligen erfara. Mormor fick hjärtsvikt på grund av en urinvägsinfektion och blev snabbt dålig. När hon kom till akuten var hennes puls väldigt låg, 18 slag/min och läkarna opererade snabbt in en tillfällig pace-maker via ljumsken. Dagen efter operationen låg hon på en intensiv avdelning och fick ypperlig vård. En dag senare var hon så pigg att hon fick åka tillbaka till sitt vårdboende igen.

♥♥♥

Sådana här händelser väcker mycket tankar och funderingar. Hur viktigt det är att leva i nuet, att vårda det man har, att vi trots allt har en väldigt bra sjukvård här i landet ( i stort sett även fast det finns brister), en enorm känsla av tacksamhet, mot personalen på vårdboendet som beställde ambulans och till sjukhuspersonalen som mottog mormor så professionellt och sist men inte minst en djup känsla av ödmjukhet inför livet.

♥♥

Små tankeställare gör att vi stannar upp och reflekterar över livet och dess gåvor. Jag önskar att jag kunde vidmakthålla denna känsla än mer i min vardag. Tänk att jag får ta del av denna fantastiska värld, varje dag är ett nytt oskrivet blad och året bjuder dessutom med oss på en långresa runt solen. Jag ska bli bättre på det här, känna mer glädje och vara mer närvarande i stunden! Det ska bli mitt livsmotto! Så det så!


11 kommentarer:

Mia sa...

Det är en konst att leva för stunden. Människan är gjord att glömma bort jobbiga saker för att kunna gå vidare och orka leva.

Själv har jag haft många jobbiga år med sjukvård som inte funkat. En pappa som varit sjuk och inte fått den hjälp han behövde. Jag pausade mitt liv för att orka med det och lagom till jul fick jag den bästa julklappen i hela mitt liv. Men nu börjar nästa jobbiga del och det är en anmälan men den tar jag när jag städat klart mitt liv som hamnade i paus.
Många motgångar gör dig stark och uppskatta det du har. Det gäller att tänka på vad man har istället för vad man inte har.

Kram och vilket tur att din mormor bor på ett bra vårdhem för det är inte alla som gör det.

Vita små hjärtan sa...

Ja du vännen! Tankeställare behöver vi ha ibland! Kloka ord.
Ha en fin em.
Kram Agnetha

Cc sa...

Vad skönt att det gått bra. Ja det är vid sådanna tillfällen man stannar upp i en tanke. Njuta medans man kan. Kram

Zinkhjärtat ♥ sa...

Så skönt att det gick bra för mormor!

Det gäller att försöka stanna upp flera gånger, varje dag, och uppleva stunden. Glädjas åt det man har! Det är inte lätt men jag försöker.....

Stor Kram Annelie ♥

Hemmavid sa...

Hejsan!

Helt rätt livsmotto! Stanna upp och njuta av det som vi faktiskt har!

Så skönt att det gick bra för din lilla mormor.

Kramen Jenny

Mormors gård sa...

Tur att allting ordnade sig med din mormor! Ibland behöver vi ruskas om lite för att igen uppskatta allt det fina och värdefulla omkring oss!
Vardagsstressen gör tyvärr att man emellanåt snurrar på i ekorrhjulet utan att stanna upp emellan.
Nu njuter vi av vardagen, visst?
Kram, Jessica

Fågel Blå sa...

Så bra att det löste sej till slut, men vilken pärs att få detta besked!!!
Ja man får sej många tankeställare på hur skört livet är!
Ta hand om dej
Kramar Kathrine

Lisa sa...

Ja du vi tänker alldeles för lite på allt de vackra och underbara vi har att vara tacksamma för här i livet. Och även livets gåva som vi fått. Tänk om alla vårdade denna lite bättre och såg allt vackert som ändå finns runt oss varje dag. Härligt att du får behålla henne ett tag till hjärtat..

Kram Lisa

LissasVita sa...

Ja...visst ser man se saker i olika perspektiv när det kommer en så nära och det är där jag tror vi ha möjligheter att växa som människa,dessa tillfälle är stora för oss och viktiga. Kramen Lisbeth

Coquina sa...

Fint skrivet och vilken tur att det gick så bra för henne =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min tävling =)

Drömmen om Villa Grönskog sa...

Hej AnnaLena!
Ja, leva mer i stunden, det skulle nog dom flesta behöva.Men det är ju faktiskt nåt som man får öva på, för det är inte helt lätt.
Vad bra att allt ordnade sej, men det är bra med en tankeställare ibland.
Önskar dej en fin fortsatt vecka.
Kram Anette