onsdag 29 april 2009

Valborg-vårens dag!

Vad mysigt det ska bli med Valborg. I morgon är vi bjudna till mina svärföräldrarna på valborgsmiddag och efter den bär det av till Husby kyrka och hembygdsföreningens mysiga Valborgsmässofirande. I Husby gamla skola är det lotteri, brasan tänds omkring halv åtta och känner man sig frusen kan man gå in i det gamla soldattorpet där det bjuds på värmande buljong. För två år sedan satt jag därinne i kökssoffan och ammade lilla Maja, bara 11 dagar gammal. Ser verkligen fram emot brasan i morgon kväll och jag hoppas att min penicillinkur har hunnit verka lite mer till dess...

Hittade lite fakta om Valborg på nätet:

Vårens dag

Den
30 april börjar våren. Det är Valborgsmässoafton. Kvällen före helgonet Valborgs dag, som är den 1 maj. Första maj är vår enda icke kyrkliga helgdag, det har den varit sedan 1938. Då tänder vi brasor. Det brinner eldar över hela Sverige från norr till söder, på landet och i staden. Förr i världen brukade man släppa ut korna i skogen den 1 maj. Dessförinnan var man tvungen att skrämma bort vargar och björnar, det hjälpte eldarna och oväsendet till med. I universitetsstäderna Uppsala och Lund, firar man extra mycket, studenterna har sina vita mössor på sig, sångkörer sjunger ”Vintern rasat”, ”Sköna maj” ”Välkommen” och ”Vårvindar friska”. Staden är full med människor som vill titta på studenternas firande. I Uppsala åker studenterna i små hemmagjorda knäppa båtar nerför ett litet vattenfall i ån.
Förr i världen räknade man att vintern slutade och våren började just på valborgs mässoafton. Dagen efter 1: a maj skulle man släppa ut djuren på bete. Så nu gällde det att skrämma bort allt farligt som häxor, spöken, troll och rovdjur. Därför tände man stora eldar på valborgsmässoafton. Man passade också på att dansa runt elden och ha roligt. När vi idag firar valborgs-mässoafton är det vårens ankomst vi hälsar med eldar, sång, tal och dans. Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, det överflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämning runt elden den här kvällen.

Häxorna firar också Valborg och deras år börjar just denna dag!
En Trevlig Valborg önskar jag dig!
Kramar Anna-Lena

9 kommentarer:

Smultronlycka sa...

Hej hej!
Kul att du var in till mig och tack för din goa kommentar!
Här har du ju jättefint och mysigt!!
Du, jag tycker att du ska slå till på en likadan klänning från Ellos.Den är jätteskön *s*
Vad kul att du skrev lite om Valborg.Kul att veta!
Det låter mysigt att ha en liten baby..
Hoppas jag också kan få en nån dag :)
Ha en jättefin Valborg!
Kram Anna

Helena sa...

Vad snäll du är! Vore jättesnällt om du ville maila den till mig!(= på:
mysigthemma@hotmail.com
Hoppas du får en jättemysig valborg, själv ska jag ta med familjen på släktträff hos min moster! Kram Helena

Annika sa...

Låter som ni får en fin och mysig dag imorgon.
ha det gott, kram

Sjabbig men chic sa...

Vilka underbara bilder! Hoppas att du får det riktigt trevligt på valborg. Vi ska bara vara hemma och mysa. Eller rättare sagt barnen ska väl ut och ränna så vi får väl lätta lite framåt kvällskvisten och ränna efter!

Kram Lisa

Huset vid ån sa...

Hej Anna-Lena! Tack för titten inne hos mig...vad glad jag blev! Du bor ju också jättefint! Härligt med den lantliga stilen....Ditt kök såg jättefint ut,väldigt fina vitmålade möbler o en underbar krona...Ha en riktigt trevlig Valborg! O Välkommen tillbaka! Kram Therese

Vit som snö sa...

Vad kul att läsa om Valborgs, det hade jag inte koll på!
Joo du, vitblicken tränar man upp mer o mer o karlarna brukar bli immuna mot fruarnas infall efter ett tag.
Vi firar Valborg med alla grannar imorgon, wokar nere vid älven och sen går vi till byns brasa.
Ha en mysig Valborg!
Kram Cilla

Vitt o Vältummat sa...

Intressant läsning om Valborg. Jag bor ju i Lund och här är det tradition att lyssna på studentsångarna 1 maj. Sedan visas det på TV och man sitter där och kollar om någon man känner har kommit med i bild:-)
Ha en sköön helg
Kram Åsa

Vita små hjärtan sa...

Vilka härliga bilder... Ha de gott! Kram

Vitt o Vältummat sa...

Vilka gulliga pojkar du har! Ha en trevlig valborg!
Kram Åsa