torsdag 30 april 2009

Mina sötnosar!

Mina söta små pojkar plockade blommor till sin sjuka mor på vägen hem från dagis i går. Det räckte till lite arrangemang såväl ute som inne.
Här har blommorna precis kommit ned i vattnet, därför ser de fortfarande lite trötta ut. Gamla brickor i nysilver är användbara. Ofta hittar man dem för en ringa peng på loppisar. Köpte en väldigt stor bricka på Myrornas för en tid sedan och där fick jag betala ett överpris. Dagarna efter hittade jag samma brickor till halva priset på andra ställen. Kändes lite snöpligt men jag är i alla fall väldigt nöjd över min stora bricka. Ska försöka göra ett stativ åt den och använda den som ett brickbord. Vi får se om jag lyckas... bilder kommer kanske så småningom.
Hittade min gamla skolplansch ute i förrådet. Den har följt med oss ett tag. Köpte den för ca 10 år sedan och på den tiden hängde den i vårt kök på Reimersholme. När vi flyttade till vårt hus hade vi den återigen i köket en tid innan den hamnade i förrådet. Tanken var då att den skulle pryda min verkstad... men förrådet tog överhanden och verkstaden är numera i tvättstugan. I sommar har jag tänkt att ska den få hänga ute på vår veranda för att till hösten få flytta in igen.
En Mysig Valborgsmässohelg önskar jag dig! Kramar Anna-Lena




onsdag 29 april 2009

Valborg-vårens dag!

Vad mysigt det ska bli med Valborg. I morgon är vi bjudna till mina svärföräldrarna på valborgsmiddag och efter den bär det av till Husby kyrka och hembygdsföreningens mysiga Valborgsmässofirande. I Husby gamla skola är det lotteri, brasan tänds omkring halv åtta och känner man sig frusen kan man gå in i det gamla soldattorpet där det bjuds på värmande buljong. För två år sedan satt jag därinne i kökssoffan och ammade lilla Maja, bara 11 dagar gammal. Ser verkligen fram emot brasan i morgon kväll och jag hoppas att min penicillinkur har hunnit verka lite mer till dess...

Hittade lite fakta om Valborg på nätet:

Vårens dag

Den
30 april börjar våren. Det är Valborgsmässoafton. Kvällen före helgonet Valborgs dag, som är den 1 maj. Första maj är vår enda icke kyrkliga helgdag, det har den varit sedan 1938. Då tänder vi brasor. Det brinner eldar över hela Sverige från norr till söder, på landet och i staden. Förr i världen brukade man släppa ut korna i skogen den 1 maj. Dessförinnan var man tvungen att skrämma bort vargar och björnar, det hjälpte eldarna och oväsendet till med. I universitetsstäderna Uppsala och Lund, firar man extra mycket, studenterna har sina vita mössor på sig, sångkörer sjunger ”Vintern rasat”, ”Sköna maj” ”Välkommen” och ”Vårvindar friska”. Staden är full med människor som vill titta på studenternas firande. I Uppsala åker studenterna i små hemmagjorda knäppa båtar nerför ett litet vattenfall i ån.
Förr i världen räknade man att vintern slutade och våren började just på valborgs mässoafton. Dagen efter 1: a maj skulle man släppa ut djuren på bete. Så nu gällde det att skrämma bort allt farligt som häxor, spöken, troll och rovdjur. Därför tände man stora eldar på valborgsmässoafton. Man passade också på att dansa runt elden och ha roligt. När vi idag firar valborgs-mässoafton är det vårens ankomst vi hälsar med eldar, sång, tal och dans. Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, det överflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämning runt elden den här kvällen.

Häxorna firar också Valborg och deras år börjar just denna dag!
En Trevlig Valborg önskar jag dig!
Kramar Anna-Lena

Rosor äro röda...

violer äro blå, smultron äro söta och du likaså. Visst är det underbart med rosor. Här hemma har vi en pågående rosinvasion... Brickan ovan är ett litet loppisfynd som jag ska placera ut någonstans. Har inte kommit på var bara...fler än jag som känner igen den problematiken...

Maja ska också få blomma ut i sommar. Den här söta klänningen med rosor hittade jag på Lindex. Det föreligger dock en risk att hon kommer att smälta in för bra i omgivningen och bli väl kamofluerad tillsammans med de nya dynorna från Rusta.

Mina pelargoner börjar se riktigt fina ut nu. Borde ta lite sticklingar i från dem. Föremål i betong tycker jag kan vara fint i trädgården och blev därför glad när jag hittade dessa små betongrosor på Ica Maxi. Alla goda ting är tre.

Har börjat småröja lite ute på vår veranda. På bilden nedan skymtar man vår sommarkyl, ett gammalt kylskåp som jag förra sommaren målade "bubbelgumsrosa". Och i år vill jag ha allt vitt....

En riktigt härlig dag önskar jag dig som kikar förbi!
Kramar Anna-Lena



tisdag 28 april 2009

Vår sädesärla...


har inte kommit till oss ännu. Under flera års tid har vi haft en söt liten ärla hos oss. För drygt en vecka sedan skymtade jag de första ärlorna här i Stockholmtrakten men får själv än så länge nöja mig med min lilla ärla i trä från "Wildlife Garden". Hade tänkt bjuda på ett litet roligare inlägg men känner mig tyvärr helt slut då det konstaterades idag att jag har halsfluss. Hoppas på att vara piggare om ett par dagar när penicillinet börjat verka och återkommer då, förhoppningsvis med ny energi.
Nu ska jag lägga mig i sängen och försöka vila lite innan barnen kommer hem.
Tack för alla snälla kommentarer om mina smycken. De gör mig så glad och det är roligt att stifta nya bloggbekantskaper!
Extra "varma" kramar från sjuklingen!!

måndag 27 april 2009

Jag är så lycklig, jag är så lyyycklig....

måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, söndag... för jag har fått min första "award" och det gjorde mig jätteglad. Tack så mycket Helena med bloggen mysigt hemma som sänt den vidare till mig. Jag tycker att du har en jättefin blogg. Vad roligt att vi kan inspirera varandra. Har nu gått och grubblat ett par dagar till vilka härliga bloggpersonligheter jag ska skicka denna award vidare till. Det är inte helt lätt för det finns så många fantastiska bloggar men denna award går vidare till:

Selene med bloggen "Doktorsvillan". Selene bjuder alltid på fina och trevliga inlägg, många i lantlig stil men skriver även lite om livet med hennes familj i doktorsvillan, där nästan alla blivit smittade av "vitsjukan".

Petra med bloggen "Flaggduken-2". Petra är en glad, härlig bloggpersonlighet med väldigt fina, inspirerande inlägg. En mästare på bildkomposition med. Alltid lika härligt att läsa hennes inlägg! Jag blir jämt på gott humör.

Irene med bloggen "Gammalt och nytt". Irene har en fin inredningsblogg i lantlig stil med många inspirerande bilder och inlägg. Bloggen är verkligen värd ett besök om du inte har hittat dit redan.

Slutligen vill jag sända ett tack till alla härliga bloggare, ni förgyller min tillvaro med alla vackra, roliga, inspirerande och och tänkvärda inlägg.

Varma kramar från mig till alla bloggvänner!

Ljugarbänk

En tidning som inte uppmärksammas särskilt mycket i inredningbloggar är Expressens helgbilaga "LevaBo". Jag tycker ofta att bilagan bjuder på mycket fint i lantlig stil och jag ser alltid fram emot helgen då jag kan få mig en ny dos med ideér och små tips. Under våren har ung kille gått runt och sålt Expressen under helgerna i vårt område och jag har med förtjusning sponsrat med en tjuga varje lördag. Det var så bra när jag bara ville köpa bilagan. Tyvärr kommer han inte längre utan jag måste handla i affären i stället, snyft...

I helgens nummer fanns ett inslag med olika förslag på hur man kan ändra en enkel IKEA bänk och jag kände helt plötsligt ett akut behov av en fin, liten ljugarbänk i romantisk stil. Nu sitter jag som bäst och funderar på om jag ska åka till IKEA, Coop och Flugger med barnen idag men jag tror nog att jag får behärska mig och träna på min ofärdighet: TÅLAMOD!!!!

Brödet börjar dofta från ugnen och idag ska jag nog unna mig en lyxkaffe!

En jätteskön måndag önskar jag dig som tittar in!
Kramar Anna-Lena

söndag 26 april 2009

M som i...


Maja, mys och morgonstund. Det är bara mitt goda morgonkaffe som fattas... I går hade vi en väldigt mysig dag med en kär, gammal vän och hennes lilla dotter Elsa. Vi började dagen med ett besök vid järnåldersbymuseet "Gunnes gård" i Upplands Väsby. Vi brukar åka dit varje vår och klappa på lammen. Om ni inte har varit där kan jag verkligen rekommendera en utflykt dit någon helg- det är fantastiskt mysigt och ett av mina absoluta favoritställen för en härlig utflykt.


Hemma blev jag och Maja uppvaktade med fina presenter, aprilbarn som vi båda är. Maja fick den underbara vackert slitna träbokstaven och en vårsöt liten Babuschka. Jag fick väldigt fina necessärer till sommarens resor och en söt liten pillerburk.

Började genast drömma om lite sommarsemester med sol och bad. Skulle väldigt gärna vilja åka ned till Öland. Har inte varit där sedan jag var sju år men minns fortfarande de härliga stränderna med sol och sandslottsbygge och de spännade utflykterna vi gjorde.

Aftonen och dagen avslutades med god grillad mat och vin men då min kära vännina ska bli mamma igen om tre veckor blev det bara vatten för hennes del. Längtar efter att få gosa med en liten bebis som är varm, mjuk och doftar ljuvligt! Jag ska ta vara på varenda stund som bjuds!
En riktigt skön söndag i vårsolen önskar jag dig!
Kramar Anna-Lena


torsdag 23 april 2009

Utlottning av smycken!

Blir så inspirerad av alla små utlottningar och tävlingar och tänkte därför komma med ett eget litet bidrag. Reglerna är enkla! Lämna en liten kommentar till inlägget om du vill delta i min utlottning av egentillverkade smycken i äkta silver. Om du vill öka dina vinstchanser genom att få två lotter länkar du till mig från din egen blogg. Glöm inte att meddela om du länkar. Alla får vara med och tävla!

Första pris
Vinnaren av första pris får välja mellan en namnbricka (se bild ovan) med hjärtberlock eller en budskapsbricka med en pärlberlock. Är förstås flexibel när det gäller val av text men den får inte vara för lång... Pärlberlocken går också att få i lite olika färger och utföranden.

Andra pris
Tvåan i min utlottning går inte lottlös utan får ett litet tröstpris i form av ett par örhängen i äkta silver och med sötvattenspärlor. Örhängena på bilden är ett förslag men här finns också lite utrymme för egna ideér bland annat när det gäller färgen på pärlorna.


Hoppas att du vill vara med i min utlottning/tävling som pågår till den 15 maj.

Lycka till önskar "Lyckans smed"!

Din för evigt...

står det på en fin liten bräda som jag fick av min make i julklapp. Vi köper oftast bara något litet till varandra och sedan något som vi brukar behöva till hemmet. Expediten som sålde brädan sa att det var den dummaste text hon sett... Kan man verkligen hålla det? Men, kära maken köpte den i alla fall och det blev inte lättare för honom när jag började "gapskratta" när jag öppnade paketet på julafton. Vilken romantisk hustru!!!!!!!!!! Frågan är vad som är mitt för evigt: maken eller brädan????? Vill tillägga att jag tycker väldigt mycket om min fina julklapp men jag hoppas att det blir maken som blir min för evigt!

Kram på er!


onsdag 22 april 2009

Vintage stories...

Har gått och spanat in kollektionen "Vintage stories" på KappAhl en tid. Jag skulle verkligen behöva fylla på mitt klädförråd. Men, ni vet hur det är...man åker till affären, inställd på att handla lite nya kläder och vad kommer man hem med. Jo, kläder till barnen och med lite tur något loppisfynd eller något trevligt till hemmet.
Inspirerad av alla bloggare som hittat så mycket fint hade jag verkligen siktet inställt på lite klädshopping åt mamma och kan ni tro. Jag lyckades. Köpte dessa fina handskar och massor av kläder.....till barnen. Jag är fullkomligt hopplös! Men, jag är väldigt nöjd med mina handskar, kändes dock lite fånigt att använda min 25% rabattcheck på ett par handskar som jag endast kommer använda som en inredningsdetalj.

I kväll har jag gjort ett litet arrangemang på en silverbricka som jag troligtvis kommer placera på min spegelbyrå i sovrummet. På brickan ligger en liten,vit psalmbok som jag ärvt efter min mamma, gamla silverörhängen med markasiter och ett pärlhalsband jag fått av min make till vårt bröllop.

Ångrar lite att jag inte köpte en väldigt nätt silverklämma på antikmässan. När jag frågade säljaren var det var för föremål trodde hon att det var en liten klämma som man satte runt programmet när man gick på teater. Tänk handskar, teaterprogram i silverklämma och lite vackra, gamla smycken - det hade blivit en fin ensemblé. Min lilla mix får duga så länge...
Måste läsa lite kurslitteratur inför morgondagen nu. Är inte bara hopplös när det gäller egna klädinköp utan jag är också en hopplös tidsoptimist.
Hej på en stund!
Kramar Anna-Lena




tisdag 21 april 2009

"Ostajlat"

Inga tända ljus, inga fruktskålar, inga blomsterarrangemang utan här kommer den nakna sanningen dvs några "ostajlade" bilder från vårt hem. Det är i alla fall tur att den "fula" men praktiska stolen från Ikea är vit, då smälter den i alla fall in något... Spegeln över skåpet är mitt nästa "måla vitt" projekt.
Det vita skåpet hittade jag till min stora glädje under bortskänkesannonserna på Blocket för ett par år sedan. Fram till ett par veckor sedan var det mörkbrunt men efter mycket möda och besvär och fyra varv med penseln är det nu äntligen vitt. Förut hade vi en matsalsgrupp i ek men då den blev utbytt mot en gammal vitmålad Chippendale grupp såg det inte så bra ut längre med det mörka skåpet.

Nu är jag på jakt efter flera stolar att komplettera med. Har några udda, gamla stolar som jag tänkt använda under tiden.


Både stolarna och skåpet är dekorerade med vackra intarsior. Var lite orolig över hur det skulle gå att måla dem men det var inga problem.

Tänk vad hantverkarna var duktiga på att göra möbler förr i världen. Det var omsorgsfullt gjorda saker det om man jämför med dagens masstillverkning.

Kristallkronan har jag haft i flera år och det är nog ett av mina bästa inköp. Visserligen fick jag betala lite för mycket för den men vad gör man inte när man blir förälskad?

Avslutningsvis kommer en bild från vår matplats i en annan vinkel. Som ni ser har vi en öppen planlösning mellan kök och matdel men då vi älskar att mingla i köket gör det oss ingenting för...det är ju i köket det händer! Ja, det var den nakna, ocensurerade sanningen och allt för i afton.
Nu måste jag krypa ned i badkaret och tvätta bort röklukten, huga! Tidigare i kväll svängde jag förbi ett gammalt ödetorp som brann ned i helgen och trots att jag bara var där en kort stund fullkomligen stinker jag rök. Bilder från min lilla spännande och lite vemodiga utflykt kommer en annan dag.

En skön afton önskar jag dig som kikar förbi!
Kramar Anna-Lena




måndag 20 april 2009

Strålande idé...

eller inte? I september kommer alla vanliga glödlampor att förbjudas inom EU. Energibesparingen beräknas bli ungefär 10 procent och dessutom blir kvicksilverutsläppen färre. Som miljövän måste jag ju välkomna förslaget trots att jag inte direkt blir stormförtjust. Mina kristallkronor kommer bli väldigt "fina" med lågenergilampor. Frågan nu är om man skall börja hamstra lampor eller helt enkelt förlika sig med tanken och hoppas på att lamptillverkarna börjar producera lågenergilampor i lite finare utföranden. Ett annat alternativ är kanske att ta bort elen helt ur lamporna och enbart använda stearinljus. Men då måste ljusen vara av äkta stearin för annars är det inte heller vänligt mot miljön. Kommer nog fram till slutsatsen att jag får hamstra lite grann för att vara på den säkra sidan ett par år i alla fall. Vilka lyxproblem vi tampas med i väst!

Ha en skön måndag!
Kramar Anna-Lena

söndag 19 april 2009

Kunde inte...

motstå denna vackra tavla så nu har jag beställt en sådan också. Visst är tavlan som Evas make Johann gör underbart fin. Längtar tills den dag jag kan hänga upp den här hemma. Besök gärna Evas blogg om du vill se mera!http://metrobloggen.se/shabbychic

Before and after...

Nu skulle man kunna tro att här kommer bilder på hur det såg ut hemma hos oss före barnkalaset och hur det såg ut ett par timmar senare...Men icke. Här ovan är en bild på en liten hylla jag fyndade på loppis i veckan. Har tänkt att den ska få hänga på väggen vid mitt planteringsbord ute i trädgården. I min iver att måla den vit tog jag första bästa färg jag hade hemma och det var tyvärr dyr Demidekk fönsterfärg.. som tur var gick det inte åt mycket färg... och det goda i det hela är att färgen (enligt reklamen)ska hålla i över 30 år. Vi får väl se vem som tröttnar först, jag eller färgen????
Och så här såg hyllan ut före min behandling. Jag bara älskaaaar vit färg!
Hoppas du får en skön arbetsvecka!
Kramar Anna-Lena

K som kalas

Här håller vi på och förbereder för fullt inför Majas lilla kalas idag. Ja, vår lilla älskling fyller 2 år just idag. Tänk vad fort tiden går! Våra pojkar håller som bäst på att städa sitt rum innan badet väntar och jag håller på och stökar i köket. Havrebollar ska det bli och lite annat smått och gott som barn älskar.
Vaxduken och kalasduken från Hemtex ska användas för första gången. Matchar dagens tårta och passar vår lilla prinsessa som mestadels klär ut sig till monster om hon själv får välja.
En underbart skön söndag önskar jag dig som hälsar på!
Kramar Anna-Lena

lördag 18 april 2009

Blått är flott

Idag fick jag en väldigt vacker urna med blått mönster av min snälla svärmor och krukan gav mig lite inspiration till aftonens inlägg.
Är väldigt förtjust i min gamla teservis "Singapore sling" från Arabia. Till servisen hör både en stor och en liten kanna och den lilla är perfekt när man bara har en tedrickande gäst. Känns lite lyxigt att servera teet i en liten tillhörande kanna.

Både fatet och koppen har en lätt böljande form och jag tycker också att blomsterbården i koppen är väldigt dekorativ.

Den här koppen påminner lite grann om Arabia servisen men är nytillverkad och köpt på Rusta för ett par år sedan. Hade två stycken från början men olyckor händer så lätt med barn i huset... Den lilla figurinen kommer från mitt barndomshem och har varit min pappas. Ingen dyrgrip men väldigt värdefull för mig.

De här söta blåblommiga träskorna är från Moheda och efter tre barn har jag tyvärr vuxit ur dem. Hade ingen aning om att fötterna kunde bli större... Men de duger fortfarande att springa ut och in med.
Grönt är skönt men blått är flott!
Nu ska jag sova gott!
Kramar Anna-Lena






Längtar efter...



att få tid över till att pyssla i trädgården. Här kommer lite bilder på några lyktor jag hittade på Jysk för ett par veckor sedan. Häromdagen hann jag i alla fall plocka ur dem ur kartongen. Lavendeln, från Ikea, kom väl till pass i den ena lyktan och i den andra fick ett ljus som stod kvar ute sen i julas flytta in.
Jag har lite nya små trädgårdsplaner på gång. Vill anlägga en liten lummig odlingsplats med grusgångar och odlingslådor av gamla fönster. Grusgångar vore bra för oss för på så sätt hoppas jag kunna hålla mördarsniglarna borta från de spröda salladsbladen. Tyvärr blev vi invaderade av sådana för ett par år sedan så mitt kvällsnöje om somrarna numer är att jaga dem med min spade... Maken uppfann också ett nytt sätt att ta död på de slemmiga krypen förra året nämligen snigeltennis. Behöver jag förklara mer... Det är faktiskt väldigt tråkigt för flera vackra växter kan jag inte ha. Planterade ut lite Campanulor förra sommaren och nästa dag var hela växten spårlöst försvunnen.
Har upptäckt en del växter som sniglarna inte gärna ger sig på, än så länge, och det är bland annat många, gamla svenska växter, vilket passar mig bra.
Det här tycker sniglarna inte om: Löjtnantshjärta, akleja, rosenskära, lavendel, brudslöja, kaprifol, busksalvia och olika nävor.
och det här tycker de är väldigt gott: penseér, dahlior, basilika, sallad och violer.

En underbart skön helg önskar jag dig. Tänk att två veckor står vi och värmer oss vid Valborgsmässoelden. Åh, vad mysigt!

Kramar Anna-Lena


fredag 17 april 2009

Känner mig...

lite trötter efter en lång och intensiv dag och det ska bli underbart skönt att snart få krypa till kojs. Dagarna går mest åt till att båtpyssel för tillfället. Om 2 veckor är det dags att sjösätta vår lilla snipa. Inte av trä men charmig ändå. Förra sommaren blev det inte många turer med båten för egen del då Maja visade sig vara mer en landkrabba än ett sjölejon. Vi får se hur det går i år... men killarna i familjen hade flera härliga turer ihop. Mysigast är det att åka ut med snipan på kvällen då sjön ligger spegelblank.

Nä, nu börjar mina ögon gå i kors. Återkommer i morgon och då är jag förhoppningsvis lite pigg och rask igen.

Sov gott och dröm sött! Kramar Anna-Lena

torsdag 16 april 2009

Lycka är...

att plocka sitt livs första vitsippa på en promenad i den härliga vårsolen.

Sov gott och dröm vackra drömmar!
Kramar Anna-Lena